Sverige versus Danmark

Her kan du skrive om/søge information om få din ægtefælle / partner sammenført til Danmark efter de almindelige danske regler.

Redaktører: ZB, AUG Board

Natashia
Indlæg: 8
Tilmeldt: 19.12.2011 05:32:37

Sverige versus Danmark

Indlægaf Natashia » 19.12.2011 06:33:57

Hej
Min mand og jeg sidder i den situation, at vi ikke kan blive familiesammenførte. Medierne har godt nok proklameret, at regeringens nye "lempelser" vil gøre familiesammenføring lettere fra marts, men eftersom de specifikke ændringer endnu ikke alle er offentligtgjorte, tager vi udgangspunkt i de gamle "hårde" regler. Det gør det helt umuligt bare at overveje sammenføring.
Jeg er pt i færd med at færdiggøre min bachelor og er derfor på SU. Ergo er forsørgelse en by i Rusland med mindre min mand kan få arbejdstilladelse (og til det kræves der en fast stilling INDEN indrejse til DK - og hvor finder man så lige sådan én. Vi har selvfølgelig søgt hos Gud og hver mand, men alle bliver ligesom blå i hovederne, når det går op for dem, at vi spørger dem om at ansætte en person der ikke har arbejdstilladelse endnu...). Han opfylder ikke point-kravene (mangler ti). Det gør min bolig heller ikke, for det har hidtil været en lille et-værelses. Og så er der bank-garantien, som jeg blev nægtet pga min sparsomme indtægt. Det eneste krav vi reelt set opfylder er det at vi begge er over 24 (jeg er 26 og min mand 28). Umiddelbart ville vi jo begge gerne, at jeg kunne tage min Kandidat efter barslen (det skal siges, at jeg er højgravid med vores første barn, og at min mand pt er i Dk for første gang for at være med til fødslen. Han er her på de berømte 3 måneders turistvisum), men vi ville simpelthen ikke kunne overleve, og jeg er derfor nødt til at tage arbejde.
Min spørgsmål er nu: Vi vil gerne lave "Sveriges-løsningen" ved at flytte til Malmø, men jeg er i tvivl om, hvor længe vi skal have boet i Sverige for så at kunne søge om sammenføring via EU-reglerne. Er der en tids-minimumkrav, eller kan vi søge så snart vi er landet (så at sige)?
Det kræver selvfølgelig også, at jeg/vi finder bolig og job ret hurtigt (vi vil jo gerne, at han er så meget en del af sin lille, nye datters liv som muligt). Og siden det så vidt jeg har læst mig frem til på Sveriges hjemmeside for immigration osv kræves, at man søger om seperat opholdstilladelse og arbejdstilladelse i Sverige for min mand, hvis vi fx søger om, at han kan komme herop og bo hos mig (der gives 2 års ophold til ægtefæller i Sverige). Er der nogen der har erfaring med hvordan griber sådan en situation an? Kan der overhovedet betale sig at flytte til Sverige for min mand? Jeg mener, hvis vi kunne søge om sammenføring i DK kort tid efter at jeg har boet i Malmø, ville det så være nemmere bare at søge om FS til Danmark og ikke opholdstilladelse for ham til Sverige først? I DK ville han jo blive givet arbejdstilladelse SAMMEN med sammenføringen. Og vil det at flytte til Sverige i virkeligheden bare flytte problemet derover, for der er jo fx også bolig- og forsørgerkrav?
Mvh Natashia
PS: Er der nogen der har et fif omkring dansk-undervisning? Jeg har kun kunnet finde enormt dyre kurser.

fundiver199
Indlæg: 15447
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf fundiver199 » 19.12.2011 08:05:27


mh
Indlæg: 8250
Tilmeldt: 25.09.2007 11:20:33
Geografisk sted: Istanbul, Tyrkiet
Kontakt:

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf mh » 19.12.2011 08:15:32

Læs grundigt her: http://www.aegteskabudengraenser.dk/jegvil/sverigeeu og http://www.aegteskabudengraenser.dk/jegvil/flyttedk

Sveriges-løsningen, dvs. benyttelse af EU-reglerne for at få opholdskort i DK, kræver at du kan bevise, at du har haft reelt ophold i Sverige i 10-12 uger, og meget gerne længere, hvis du ikke arbejder i Sverige. Din mand kan altså IKKE med held søge om dansk opholdskort dagen, ugen eller måneden efter, at I er flyttet til Sverige. Hvis du ikke er arbejdstager i Sverige, skal du regne med at måtte blive der mindst 4-5 måneder, for at have chance for at det udløser EU-opholdskort i DK, og din mand bør søge om det inden I flytter tilbage. Særligt, når du er på barsel, kunne du jo egentlig godt bare være på barselsferie, altså ikke på reelt ophold. Hvis du et stykke tid inde i barselsperioden orker OG finder et lille job på 10-12 timer/uge, bliver du derimod fluks til arbejdstager og din mand får langt større chancer for at få opholdskort når du har arbejdet i 10-12 uger.

Alternativt kan I godt søge om opholdstilladelse til din mand efter nationale svenske regler. Sverige har tilsyneladende nu blødt noget op på kravet om at der søges fra hjemlandet. Dog skal ægtefællen normalt være rejst ind på gyldigt visum, fx et Schengenvisum med 'restdage'.
mh

fundiver199
Indlæg: 15447
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf fundiver199 » 19.12.2011 11:22:18

Som uddybning af det, mh skriver, er kravet for at være omfattet af EU-reglerne i sit eget land, at man skal have ”boet” i et andet EU-land med sin ægtefælle. US kalder dette for ”faktisk og reelt ophold”, men det er et kringlet juridisk beskrivelse af det, som ikke er egnet til at beskrive det egentlig indhold i begrebet. For hvis man har været 2 uger på Kreta på badeferie, så har man da haft et ”faktisk og reelt ophold” på Kreta. Men man har ikke ret til FS efter EU-reglerne i Danmark.

Og derfor er det rigtigt, at du skal passe på, at et relativt kortvarigt udlandsophold under din barsel ikke kommer til at ligne en ”barselsferie”. Præcis hvornår man har ”boet” et sted, og hvornår man kun har været på ferie, er en konkret vurdering fra sag til sag, hvor mange ting spiller ind. Men det afgørende er begrebet ”centrum for livsinteresser”.

Lad os f.eks. sige, at I lejer en hytte i de svenske fjelde, og at du nyder din barsel der, men uden at I gør no-get som helst, der kunne antyde, at I havde tænkt jer at blive i Sverige mere permanent. Og herefter flytter du så tilbage til den bolig i Danmark, som du hele tiden har haft, og som i mellemtiden har stået tom eller måske været fremlejet.

Det vil ligne en ”barselsferie”, og alt hvad du gør, som kan pege i retning af, at I planlagde en mere perma-nent tilværelse i Sverige, vil trække i den rigtige retning. Det kunne f.eks. være:

• At købe en bolig eller leje en bolig på tidsubegrænset kontrakt (hyre i första hand)
• At tilmelde dig svensk arbejdsformidling og søge job i Sverige
• At sige din danske bolig op, før du flytter til Sverige, således at I ved evt. tilbagevenden til Danmark tager ophold i en ny bolig
• At tegne forsikringer og abonnement på telefon og internet mm
• At få udstedt et opholdskort til din mand og tilmelde ham svensk for invandrere
• At få jeres barn skrevet op til en vuggestueplads i Sverige
• At deltage i svensk foreningsliv
• Og så videre

Herudover skal I også dokumentere, at du ikke har haft proformaadresse, altså at du ikke kun har lejet en bolig i Sverige men også har benyttet den og opholdt dig i den. Og det kan du f.eks. dokumentere ved:

• Kontoudtog fra bank og/eller kasseboner, som viser økonomisk aktivitet i Sverige i ”sædvanligt om-fang”. Dvs. at du har købt mad mm. i et omfang, som man ville forvente, hvis I faktisk boede og op-holdt jer i Sverige
• Regninger med dit navn på, som viser forbrug af el, vand, varme og telefonsamtaler, og igen i sæd-vanligt omfang
• Pendlerkort med navn på hvis du har arbejdet i Danmark og pendlet med Øresundstoget

Natashia
Indlæg: 8
Tilmeldt: 19.12.2011 05:32:37

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf Natashia » 19.12.2011 11:55:03


Tanja72
Indlæg: 231
Tilmeldt: 24.08.2009 15:48:37

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf Tanja72 » 19.12.2011 12:31:23

Med hensyn til din lejlighed kan du skrive dig op i KAB flexventeliste, der får man en bolig forholdvis hurtigt. Eller også kan du gå ned på din kommune og blive skrevet op på akutventeliste.

Dengang jeg var gravid med vores datte,r boede jeg også i en lille et værelses, kommunen skrev mig op på akutventelisten og i løbet af 2 mdr, havde de en to værelses klar til mig :) Efter vores tilbageflytning fra Malmø skrev jeg mig op i KAB flexventeliste, fordi at vores lejlighed var alt for dyr, og i løbet af kort tid fik vi en billig 3 værelses lejlighed ;)

Så kunne du evt prøve at ringe til de forskellige selskaber og høre dem om du kan blive skrevet op til flex. ;)

skaanebo
Indlæg: 9867
Tilmeldt: 09.06.2007 19:00:10

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf skaanebo » 19.12.2011 12:34:30


fundiver199
Indlæg: 15447
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf fundiver199 » 19.12.2011 12:47:17


fundiver199
Indlæg: 15447
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf fundiver199 » 19.12.2011 12:49:39


fundiver199
Indlæg: 15447
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf fundiver199 » 19.12.2011 13:06:05


Natashia
Indlæg: 8
Tilmeldt: 19.12.2011 05:32:37

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf Natashia » 20.12.2011 12:13:50


Natashia
Indlæg: 8
Tilmeldt: 19.12.2011 05:32:37

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf Natashia » 20.12.2011 12:25:11


Natashia
Indlæg: 8
Tilmeldt: 19.12.2011 05:32:37

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf Natashia » 20.12.2011 12:37:57


fundiver199
Indlæg: 15447
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: Sverige versus Danmark

Indlægaf fundiver199 » 20.12.2011 16:02:06

1) Det nemmeste og mest almindelige fremgangsmåde ved EU-reglerne er at indrejse på et visum og så herefter søge opholdskort senest 3 måneder efter sin indrejse. Visum skal udstedes hurtigt (cirka 14 dage) og gratis, så der er ikke mange fordele ved at sidde i sit hjemland i op til 6 måneder og vente på et opholdskort, når man i stedet kan være sammen med sin ægtefælle og gå i gang med at søge arbejde, blive skrevet op til sprogkursus mm.

2) Som tilknytningskravet ser ud nu (siden 1. juli 2011) er det rigtigt, at din mand skal have været her 2 gange og have deltaget i et sprogkursus for at opfylde sin del af kravet. Kravet stilles dog ikke, hvis du har været dansk statsborger i 28 år. Den ny regering planlægger at føre kravet tilbage til den form, det havde fra 2002 til juni 2011, og så vil det være nok, at din mand har været her 1 gang uden at deltage i nogen kurser. Som de andre planlagte ændringer må vi forvente, at dette træder i kraft i starten af 2012.