skal man rejse hjem, hvis man bliver skilt

Her kan du skrive om/søge information om ægteskab og vielse i DK og udlandet.

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
lovebuine
Indlæg: 85
Tilmeldt: 13.06.2007 22:08:32

skal man rejse hjem, hvis man bliver skilt

Indlæg af lovebuine » 05.01.2010 15:59:11

hvis man er gift og har fået opholdtilladelse, men efter 2md bliver skilt, ja så ryger opholdtilladelse, det ved jeg godt, men skal hun rejse hjem med det samme? eller kan hun på en måde blive i danmark?

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: skal man rejse hjem, hvis man bliver skilt

Indlæg af fundiver199 » 05.01.2010 16:21:18

Når en udlænding mister sin opholdstilladelse, så får vedkommende et brev fra Udlædingeservice, hvori der gives en frist på cirka 2 uger til at forlade Danmark. Så indtil den frist er udløbet, kan hun godt blive i Danmark. Men herefter er det naturligvis slut, med mindre hun stikker af og går under jorden.

Og hvis man som familiesammenført ægtefælle bliver skilt, så mister man ganske rigtigt normalt sin opholdstilladelse, idet opholdstilladelsen jo udelukkende er givet for, at man kunne få lov til at leve sammen med sin ægtefælle i Danmark. Og når skilsmissen kommer efter så kort tid som 2 måneder, så er chancerne for, at man kan få lov at bevare sin opholdstilladelse på et individuelt grundlag, uhyre små.

Har man derimod boet i Danmark i flere år, når man bliver skilt, og er man blevet velintegreret og har opnået stor tilknytning til det danske arbejdsmarked, så er der større chance for, at man kan bevare sin opholdstilladelse på et individuelt grundlag efter en lige så individuel vurdering. Det er altså ikke noget, man har krav på, før man har opnået permanent opholdstilladelse, men derimod noget, som man efter ansøgning kan få lov til, hvis man har gjort sig fortjent til det, om man så må sige.

Og i situationen med den meget hurtige skilsmisse, der bliver den fraskilte udlænding stensikkert nødt til at forlade Danmark. Men herefter kan vedkommende jo på lige fod med alle andre udlændinge søge om en anden form for opholdstilladelse til f.eks. at studere eller arbejde i Danmark, hvis pågældende opfylder de almindelige betingelser herfor.

fundiver199
Indlæg: 15459
Tilmeldt: 15.07.2008 15:58:34

Re: skal man rejse hjem, hvis man bliver skilt

Indlæg af fundiver199 » 05.01.2010 16:29:46

P.S. Men hvis spørgsmål relaterer til jeres egen situation og ikke bare er rent teoretisk, så var det da godt nok hurtigt, at det gik galt for jer. Så måske var det i første omgang en parterapeut, der var brug for at konsultere, og ikke en skilsmisseadvokat?

I øvrigt har din kone vel – jævnfør tidligere indlæg – ophold i Danmark efter EU/EØS-reglerne og ikke efter de nationale danske regler. Og i så fald er det jo EU/EØS-reglerne, der er gældende, hvor jeg i mit svar refererede til de danske regler.

EU/EØS-reglerne siger, at 3. lands borgeren bevarer sit opholdskort, hvis ægteskabet har varet i mindst 3 år og parret har boet i værtsmedlemsstaten i mindst 12 måneder inden skilsmissen. Inden 3. lands borgeren kan få et permanent opholdskort skal vedkommende dog kunne dokumentere, at han/hun kan forsørge sig selv uden at blive en ”urimelig byrde” for det sociale system.

Herudover er der den forskel, at man ved EU/EØS-reglerne sjovt nok ikke stiller krav om, at parret skal have fælles bopæl. Så i princippet kan I godt flytte hver for sig, så længe I begge bor i Danmark, uden at din kone mister sit opholdskort. Men I kan ikke blive skilt, og dermed vil I så også blive ved med at have gensidig forsørgelsespligt.

Besvar