regler for at bo i Sverige som samlevende

Her kan du skrive om/søge infomation om familiesammenføring i andre lande end Danmark efter deres nationale regler

Redaktører: ZB, AUG Board

Besvar
paloma
Indlæg: 9
Tilmeldt: 22.06.2011 11:12:37

regler for at bo i Sverige som samlevende

Indlæg af paloma » 22.06.2011 11:21:10

Hej

Jeg bor lige nu i Danmark, min australske kæreste bor og læser i Sverige. Hun bliver færdig til næste sommer hvorefter vi regner med at hun søger om working holiday visa i et år så vi kan bo sammen i Danmark.

På grund af de meget stramme danske regler, er det planen at vi vil bosætte os i Sverige i en periode for derefter at rejse til Danmark på Eu-reglerne. Men jeg er suikker på hvordan reglerne er for at bo sammen i Sverige. Kan vi blive familiesammenført i Sverige efter at have boet sammen i Danmark et år, eller skal der mere til? Vi har også snakket om at hun kunne få et working holiday visum til Sverige efter at vi har boet sammen i Danmark, men kan vi på bnaggrund af at have boet sammen p den slags visum i Sverige, flytte til Danmark?

Vi er også i tvivl om hvordan reglerne er når man har læst to år i Sverige. Kan man få nogen form for længerevarende visum på baggrund af det?

Vi har svært ved at finde ud af hvordan reglerne fungerer. Jeg er klar over at det letteste ville være at blive gift, eller i vores tilfælde registrerede partnere (vi er to kvinder), men det er desværre ikke en mulighed for os.

Jeg håber at der er nogen der kan hjælpe med at finde rundt i reglerne.

Kim P. Nyberg
Indlæg: 1969
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: regler for at bo i Sverige som samlevende

Indlæg af Kim P. Nyberg » 22.06.2011 16:55:50

Registreret partnerskab sidestilles med ægteskab. Har man boet sammen på fælles adresse i mindst 18 måneder uden at have papir på hinanden, sidestilles det med familieliv.

Det vil sige, at hvis I beslutter jer for at bo sammen på fælles adresse i mindst 18 måneder, så betragtes I som en familie. Det gælder i Danmark, det gælder i Norge, det gælder i Sverige. Og dermed også efter EU-retten i de pågældende lande.

Hvis du dermed flytter til Sverige og bor sammen med din kæreste dér i mindst 18 måneder, er der ikke noget til hinder for, at I sammen flytter tilbage til Danmark efter EU-retten, uanset hvilken type opholdsgrundlag din kæreste har lige nu.

Kim P. Nyberg
Indlæg: 1969
Tilmeldt: 02.02.2009 11:41:42
Geografisk sted: Herning
Kontakt:

Re: regler for at bo i Sverige som samlevende

Indlæg af Kim P. Nyberg » 24.06.2011 09:28:05

Bogen "EU-retten", som er skrevet af Karsten Engsig Sørensen og Poul Runge Nielsen, beskriver retstilstanden således i 2004-udgaven (der er dog kommet opdateringer siden, den seneste kom i 2010):

"Direktiv 2004/38 definerer, hvem der er omfattet af begrebet "familiemedlem" i art. 2, nr. 2. Det er i første omgang ægtefælle, direkte efterkommere (af både arbejdstageren og ægtefællen) samt slægtninge i opstigende linje. Som en nyskabelse omfatter begrebet også en partner, med hvem en unionsborger har indgået et registreret partnerskab i medfør af en medlemsstats lovgivning, såfremt lovgivningen i værtslandet sidestiller et registreret partnerskab med ægteskab, samt under overholdelse af betingelserne i værtslandets relevante lovgivning.
Det er ikke umiddelbart indlysende, hvordan man kan fortolke betingelsen om, at værtslandet skal sidestille et registreret partnerskab med ægteskab. Det antages, at der refereres til en retlig ligestilling mellem et ægteskab og et registreret partnerskab. Bestemmelsen skal læses i sammenhæng med art. 3, stk 2 hvorefter medlemsstaterne skal "lette" indrejse og ophold for en partner, som unionsborgeren har en behørig dokumenteret varig tilknytning til. Formuleringen af denne bestemmelse sigter formentligt til, at det er et mindretal af medlemsstater, der indrømmer f.eks. homoseksuelle ret til at indgå registreret partnerskab."

Citat slut. Fremhævelser er bogens.

paloma
Indlæg: 9
Tilmeldt: 22.06.2011 11:12:37

Re: regler for at bo i Sverige som samlevende

Indlæg af paloma » 24.06.2011 09:44:58

Mange tak for hjælpen. Godt at vide at det er ligegyldigt hvilket visum vi bor sammen på.

Besvar